Behgjet Pacolli dhe MABETEX`i në Kazakistan ka bërë transformimin e rezidencës presidenciale që konsiderohet një e arritur madhështore

Presidential Palace

Rezidenca Presidenciale


Një nga simbolet kryesore i të arriturave të MABETEX`it në Kazakistan ka qenë transformimi i Pallatit Presidencial. Tani ai është një objekt madhështorë i cili shkëlqen dhe ofron kënaqësi personaliteteve të larta të jashtme dhe vet Presidentit të këtij vendi Nursultan Nazarbayev, i cili jeton në një pjesë të tij. Kjo rezidencë është vendosur buzë lumit Essyl, në anën e majtë të tij, arkitektura e tij bashkon klasiken, modernen dhe ndikimin etnik.
Rezidenca presidenciale është pjesë e kompleksit të ndërtesave moderne administrative e vendosur në qendrën e re të qytetit – dhe qëllimi kryesorë i saj është të simbolizojë pamjen e re të një Kazakistani të rij. Në ndërtimin e tij janë angazhuar aftësitë ndërtuese të ekspertëve të 26 shteteve të ndryshme – duke përfshirë edhe ata të Gjermanisë, Italisë, Francës, Indisë dhe Filipineve – ky kompleks presidencial është shkathtësi e ndërtimit modernë, testament  dhe fuqi dinamike e zhvillimit ekonomik të Kazakistanit të sotëm. Si rezultat i krejt kësaj ky qytet është një qendër madhështore që të kujton përmasat e NATIONAL MALL’it në Uashington DC.
Fasadat e ndërtesave janë të punuara me ngjyra të lehta, gurë të gdhendur natyral, dhe nga ku hyrja kryesore e saj nuk e ndan shikimin nga pallati Presidencial, kjo pamje nuk mund të shihet te kryeqytetet tjera të mëdha të botës – në përbërje të së cilit janë edhe harqet kryesore të veshura anash me kolona mermeri. Dritaret janë të punuara një nga një sipas dizajnëve të veçanta të projektuara që japin veçantin e vet me qelqin e ngjyrosur dhe kështu ofrojnë ndjenjën e dritës dhe shkëlqimit të ndërtesave të lyera me ngjyra.
Madhështia ma e madhe e këtij kompleksi ndërtesash grandioze janë kulmet e tij të punuar në formë kurorash që e mbulojnë ndërtesën, të cilat ndërlidhin ngjyrat e kaltërta dhe atë të arit të cilat simbolizojnë flamurin kombëtarë Kazak, të veshur me ar dekorativë që prekën mes veti.
Ngjyra e arit është përdorur gjerësisht kudo në kompleksin e ndërtesave presidenciale, e cila simbolizon begatinë e kohës së re e që reflektohet edhe në flamurin kombëtarë të vendit. Madhështia e kësaj ndërtese është edhe në kurorën e saj, një statuje të arit e gjatë 86 metra e cila përfaqëson simbolin kombëtarë të Kazakistanit – diellin i cili rrezaton me 32 rreze dhe të një shqiponje të stepur që duket së fluturon në te.
As brendia e rezidencës presidenciale nuk është më pak madhështore se sa ajo e jashtme. Pesë kate të larta më lozhë të poshtme i përshtatet madhështisë së tij. Çdo kat është punuar në bazë të specifikimeve ma të mira të materialeve ekzistuese të cilat që të gjitha kanë pas një cilësi të lartë dhe çdo kat është i veçanta dhe dallon nga njeri te tjetri, në to ka 21 lloje të mermerëve të zgjedhura të cilat janë cilësuar si ma të mirët që janë përdorë. Dizajnë i mermerit qarkorë në dysheme krijon përshtypjen e hapësirës shtesë të brendshme.
Tavanet dallohen përkrah origjinaliteti i tyre i cili të tërheqë me elementet e tija etnike dekorative. Kujdes i veçantë po ashtu i është kushtuar mobilimit të çdo pjese të rezidencës, që të gjitha janë dizajn ekskluzive, shumica e tyre janë të formës klasike dhe të stili Ampere edhe stilet e orendive kanë në vete zbukurime kombëtare Kazake – dru të shkëlqyeshëm me shumë ngjyra  dhe detaje të gdhendura në to. Dyert e dyfishta me krahë janë të punuara nga druri i vishnjës së llakuar dhe nga druri ngjyrë lajthie të cilat japin pamjen e sipërfaqeve të fshatrave të lustruara në bonzë.

Një nga simbolet kryesore i të arriturave të MABETEX`it në Kazakistan ka qenë transformimi i Pallatit Presidencial. Tani ai është një objekt madhështorë i cili shkëlqen dhe ofron kënaqësi personaliteteve të larta të jashtme dhe vet Presidentit të këtij vendi Nursultan Nazarbayev, i cili jeton në një pjesë të tij. Kjo rezidencë është vendosur buzë lumit Essyl, në anën e majtë të tij, arkitektura e tij bashkon klasiken, modernen dhe ndikimin etnik.

Rezidenca presidenciale është pjesë e kompleksit të ndërtesave moderne administrative e vendosur në qendrën e re të qytetit – dhe qëllimi kryesorë i saj është të simbolizojë pamjen e re të një Kazakistani të rij. Në ndërtimin e tij janë angazhuar aftësitë ndërtuese të ekspertëve të 26 shteteve të ndryshme – duke përfshirë edhe ata të Gjermanisë, Italisë, Francës, Indisë dhe Filipineve – ky kompleks presidencial është shkathtësi e ndërtimit modernë, testament  dhe fuqi dinamike e zhvillimit ekonomik të Kazakistanit të sotëm. Si rezultat i krejt kësaj ky qytet është një qendër madhështore që të kujton përmasat e NATIONAL MALL’it në Uashington DC.

Fasadat e ndërtesave janë të punuara me ngjyra të lehta, gurë të gdhendur natyral, dhe nga ku hyrja kryesore e saj nuk e ndan shikimin nga pallati Presidencial, kjo pamje nuk mund të shihet te kryeqytetet tjera të mëdha të botës – në përbërje të së cilit janë edhe harqet kryesore të veshura anash me kolona mermeri. Dritaret janë të punuara një nga një sipas dizajnëve të veçanta të projektuara që japin veçantin e vet me qelqin e ngjyrosur dhe kështu ofrojnë ndjenjën e dritës dhe shkëlqimit të ndërtesave të lyera me ngjyra.

Madhështia ma e madhe e këtij kompleksi ndërtesash grandioze janë kulmet e tij të punuar në formë kurorash që e mbulojnë ndërtesën, të cilat ndërlidhin ngjyrat e kaltërta dhe atë të arit të cilat simbolizojnë flamurin kombëtarë Kazak, të veshur me ar dekorativë që prekën mes veti.

Ngjyra e arit është përdorur gjerësisht kudo në kompleksin e ndërtesave presidenciale, e cila simbolizon begatinë e kohës së re e që reflektohet edhe në flamurin kombëtarë të vendit. Madhështia e kësaj ndërtese është edhe në kurorën e saj, një statuje të arit e gjatë 86 metra e cila përfaqëson simbolin kombëtarë të Kazakistanit – diellin i cili rrezaton me 32 rreze dhe të një shqiponje të stepur që duket së fluturon në te.

As brendia e rezidencës presidenciale nuk është më pak madhështore se sa ajo e jashtme. Pesë kate të larta më lozhë të poshtme i përshtatet madhështisë së tij. Çdo kat është punuar në bazë të specifikimeve ma të mira të materialeve ekzistuese të cilat që të gjitha kanë pas një cilësi të lartë dhe çdo kat është i veçanta dhe dallon nga njeri te tjetri, në to ka 21 lloje të mermerëve të zgjedhura të cilat janë cilësuar si ma të mirët që janë përdorë. Dizajnë i mermerit qarkorë në dysheme krijon përshtypjen e hapësirës shtesë të brendshme.

Tavanet dallohen përkrah origjinaliteti i tyre i cili të tërheqë me elementet e tija etnike dekorative. Kujdes i veçantë po ashtu i është kushtuar mobilimit të çdo pjese të rezidencës, që të gjitha janë dizajn ekskluzive, shumica e tyre janë të formës klasike dhe të stili Ampere edhe stilet e orendive kanë në vete zbukurime kombëtare Kazake – dru të shkëlqyeshëm me shumë ngjyra  dhe detaje të gdhendura në to. Dyert e dyfishta me krahë janë të punuara nga druri i vishnjës së llakuar dhe nga druri ngjyrë lajthie të cilat japin pamjen e sipërfaqeve të fshatrave të lustruara në bonzë.

3 Responses to “Behgjet Pacolli dhe MABETEX`i në Kazakistan ka bërë transformimin e rezidencës presidenciale që konsiderohet një e arritur madhështore”

Leave a Reply